Ὑπάρχουν μελέτες πού δεικνύουν θετική συσχέτιση τοῦ κινδύνου νοσήσεως ἀπό καρκῖνο μαστοῦ μέ τήν κατανάλωση ἀλκοόλ.

Θεωρεῖται ὅτι ἡ κατανἀλωση ἀλκοόλ αὐξάνει τόν κίνδυνο καρκίνου μαστοῦ κατά 4.2% γιά κάθε 10 γραμμάρια ἀλκοόλ ἡμερησίως στόν γενικό πληθυσμό. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.29469/abstract,

http://www.cancer.gov/cancertopics/causes-prevention/risk/alcohol/alcohol-fact-sheet

Οἱ πιθανοί μηχανισμοί περιλαμβάνουν :

  • τόν μεταβολισμό τῆς αἰθανόλης σέ ἀκεταλδεΰδη, ἡ ὁποῖα εἶναι τοξική καί θεωρεῖται καρκινογόνος. Ἡ ἀκεταλδεΰδη μπορεῖ νά προκαλέσει βλάβη τόσο στό ἐπίπεδο τοῦ γενετικοῦ ὑλικοῦ (DNA) ὅσο καί στό ἐπίπεδο τῶν πρωτεϊνῶν
  • τήν γένεση ἀντιδρώντων μεταβολιτῶν ὀξυγόνου (ROS) πού μποροῦν νά βλάψουν τό DNA, τίς πρωτεΐνες καί τά λιπίδια μέσῳ τῆς ὀξειδώσεως
  • τόν ἐπηρεασμό τῆς ἱκανότητος τοῦ σώματος νά διασπᾶ καί νά ἀπορροφᾶ μία μεγάλη ποικιλία θρεπτικῶν συστατικῶν ὅπως ἡ βιταμίνη Α, τό φυλλικό ὀξύ, ἡ βιταμῖνες C, D καί E, ὅπως καί τά  καρωτινοειδῆ
  • τήν αὔξηση τῶν ἐπιπέδων τῶν οἰστρογόνων στό αἷμα